Partiprogrampriset 2022

Jag vet inte vad jag ska rösta på i år. Det är en månad till valdagen och allt jag vet är att jag inte vill rösta på Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna eller Centerpartiet. En del av problemet är att jag faktiskt har läst alla partiernas partiprogram. Jag gjorde till och med en hel grej av det i våras då jag läste igenom samtliga partiprogram, inklusive Alternativ för Sverige, Medborgerlig Samling och Partiet Nyans. Jag har all förståelse för att folk i allmänhet kanske föredrar den mer färdigpackade versionen som partierna presenterar men det finns saker värda att belysa i partiprogrammen. Därför presenterar jag stolt Partiprogrampriset 2022 där vi belyser ”vinnarna” inom olika kategorier. Bara i undantagsfall är detta något som kan tolkas som bra.

BÄSTA GRAFISKA PROFIL
Kristdemokraterna. Man får en tydlig vibe att ”det här är KD” när man ser hur de använder färgerna och titlarna. Bilderna inkluderas effektivt in i helheten. Helt enkelt utmärkt.

VÄRSTA GRAFISKA PROFIL
Sverigedemokraterna. Deras val att blanda ljusrött in i deras färgprofil fungerar bara inte. Det skär hemskt med deras ljusblåa färger. Faktum är att i skrivande stund har Sverigedemokraterna insett detta och har ändrat till en vit-gul-orange färgprofil som inte känns SD men på alla vis är bättre än vad som fanns där tidigare. Kul att någon lyssnar på vad jag tweetar.

BÄSTA HEMSIDA
Kristdemokraterna. Det är enkelt att hitta det man vill ha, det är enkelt att få en översikt och drop-down menyerna tar en snabbt dit man vill. Kombinerat med den grafiska profilen är det nog Partisveriges bästa hemsida ur besökarperspektiv.

VÄRSTA HEMSIDA
Miljöpartiet vars hemsida gav mig oändligt med problem och dessutom kraschade när jag försökte öppna mer än flik vilket gjorde det frustrerande att gå igenom vad de ville.

MEST FRUSTRERANDE HEMSIDA
Moderaterna vinner knappt över Centerpartiet tack vare bristen på översikt och det frustrerande att scrolla i deras sökfönster istället för att bara klicka vidare. Istället för att ha ett A till Ö vilket är kutym bland politiska partier valde de att ha ett sökfönster vilket gjorde det svårt och irriterande att gå igenom ämnena ett efter ett. Dessutom fungerade inte flera av de ämnen jag ville veta mer om så jag vet inte vad Moderaterna vill inom A-kassan. Kasst för ett parti som vill få ordning på Sverige, få ordning på er hemsida först.

TYDLIGASTE TRÅD
Partiet Nyans har många förslag om att ge religioner särställning vilket är en stor del av deras partiprogram och många punkter handlar direkt eller indirekt om det. Bland dessa kan nämnas att de anser att ”religiösa ledare skall ha rätten att under yttrandefriheten och religionsfriheten predika och sprida sina budskap även om dessa strider mot normativa moraliska principer och värderingar.”. Vidare vill de inte ha förbud mot slöjor och omskärelse. Intressantast är att ”de anser inte att förnedring och hån av religioner eller deras heliga skrifter och profeter skall omfattas av yttrandefriheten.”

VAGASTE VALMANIFEST
Liberalerna valde att mest uttrycka sig i generella termer och i många fall inte skriva ut förslag vilket gör att många av de förslag de faktiskt lagt i Riksdagen motsäger deras partiprogram. Bristen på konkreta förslag gör dem snarast till en vindflöjel som kan säga att de går efter sin ideologi. Vad för politik de avser driva om de kommer in fick jag aldrig grepp på.

DYRASTE DUMHETEN
Socialdemokraternas biståndspolitik som kostar hemskt mycket pengar, går till tveksamma ändamål och som inte ens uppfyller kraven i deras eget partiprogram. Rimligtvis borde Socialdemokraterna se till att antingen återspeglar partiprogrammet verkligheten eller så stramar de åt politiken men här har de inte gjort endera vilket inte är en bra look alls.

FÅNIGASTE FÖRSLAG:
Partiet Nyans förslag om att öka straffrabatten till 100% för ungdomar. Som om inte det är nog så skulle ungdomar få straffrabatt för nästföljande brott också med 50 % respektive 25%. Det säger nog sig självt att rekryteringen av ungdomar till gängen skulle öka drastiskt då dessa skulle kunna begå två grova brott och enbart få en fjärdedel av straffet.

MASSIVT MOTBEVISAT
Alternativ för Sverige hade en rätt lång text på sin hemsida där de försökte påskina att förorter till storstäder med många invandrare var de som fick flest bidrag. Det behövdes ärligt talat inte så mycket kontroller för att enkelt motbevisa detta och detta med besked. Faktum är att det verkar som orter som förlorat sin betydelse runt om i landet toppar listan vilket inte torde vara förvånande för någon. Siffrorna är gamla men relevanta för efterspelet av flyktingvågen 2015.

HOPPLÖSASTE HOPPET
Partiet Nyans förslag att mer eller mindre kapa alla handels och diplomatiska band med Kina, inte bara för Sverige utan för hela EU. Deras hemsida hade rätt mycket att säga om Kina men förvånansvärt nästan ingenting alls om Ryssland vilket väckte lite uppmärksamhet.

UNDERLIGASTE UTSPELET
Miljöpartiet som vill öppna upp för andra än politiska partier att nominera nämndemän utan att förklara utförligare. Jag menar, det kan ligga så mycket i det här förslaget att det fascinerar mig. Vilka ska ha rätten att nominera nämndemän? Vad menas med ”andra än politiska partier”? Företag? Myndigheter? Lägga ut dem på Arbetsförmedlingen? Daglig Verksamhet? Jag är genuint nyfiken och jag har aldrig hittat någon från Miljöpartiet som vill utveckla detta.

FARLIGAST FÖR FATTIGA
Sverigedemokraterna & Alternativ för Sverige har exakt samma förslag – antagligen för att AfS är avhoppare från SD – om att de som får försörjningsstöd ska ha arbetsplikt. Om det här på ytan inte låter kontroversiellt, fundera då ett varv till. Personer som arbetar ska ha lön. Exakt vad för slags arbete är det tänkt att personerna ska ha under tiden som de får bidrag? Ska kommunen stå för det? Det handlar inte om motkravet att bidragstagare ska vara tillgängliga för arbetsmarknaden; det existerar redan.

Risken blir således att bidragstagare blir en andra klassens medborgare, fast i arbete de måste utföra för att få sina bidrag och utnyttjas som billig arbetskraft i en situation de kommer ha mycket svårt att ta sig ifrån. Om ni inte tror mig, se bara på all kritik mot Samhall.

GULLIGASTE GNÄLLSPIKAR
Medborgerlig Samling där många medlemmar varken kunde ta skämten eller var speciellt toleranta med granskningen som helhet. Få andra partiers medlemmar brydde sig om jag läste partiprogrammet eller ej trots provokationer men just MED högg på nästan varenda inlägg; framför allt där jag skämtade om att sjutton gubbar var hela MEDs medlemsantal.

HEMSKASTE HYCKLERIET
Sverigedemokraterna som påstår att de är för allas rättigheter bara för att i samma kapitel spy galla över transpersoner och har mage att påstå sig vilja värna om ungas psykiska hälsa. Det största problemet för transpersoner och icke-binära är att de ofta inte tas på allvar, folk skojar om att ”hen betyder höna” och hävdar att det bara finns två kön samt att en person som har genomgått könskorrigering inte kan anses tillhöra det kön de känner samhörighet med. Detta skapar psykisk press när de hamnar mellan vad de känner sig bekväma med och samhällets dömande. Sverigedemokraterna vill ha kakan och äta den och jag hoppar de spyr upp den.

God tvåa kommer Liberalerna som har ett inlägg om personlig integritet som de inte följt sedan 2008.

DETRIMENTAL DETALJSTYRNING (FÖRSVARSMAKTEN)
För att citera en vän till mig: Ingenting slår Medborgerlig Samlings “Pariskanoner”, en detaljstyrning av Försvarsmaktens artilleri som överstiger allt annat vi hittat. Det är värt att notera att poängen är inte huruvida vårt försvar ska ha så mycket artilleri utan det löjeväckande i att ett politiskt parti vill detaljstyra exakt hur många brigader vi ska ha, hur långt artilleriet skall skjuta och väldigt mycket mer. Försvaret bör aldrig detaljstyras av regeringen; det är Försvarsledningens jobb.

DETRIMENTAL DETALJSTYRNING (ÖVRIGT)
Vänsterpartiets förslag om generell förkortning av arbetsdagen utan hänsyn till att olika yrken har olika tidsbehov och ekonomi att ta in en extra anställd. Hur gör en affär som antingen behöver ta in en till person eller betala övertid? Dessutom har sex timmars arbetsdag redan testats i flera regioner och i många av fallen föll inte testen väl ut för man fortsatte aldrig.

Då var alla priserna utdelade för den här gången och jag hoppas du har blivit lite klokare på galenskaperna som gömmer sig i de olika partiprogrammen. Om du vill läsa mina raljanta genomläsningar av partiprogrammen så kan du med fördel göra det här.

Kommentera