Bakom Bilden

Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord. Jag tycker det stämmer i de flesta fall. Antalet bilder som står på egna ben utan att jag känner ett behov att berätta historien bakom dem är flera hundra. Men historierna för några av bilderna nedan är intressanta, humoristiska, personliga, reflekterar samtiden eller har ett värde som förstärker bilden på andra sätt. Så här kommer en mindre digital utställning över de bilderna där vi kanske ändå tar orden till hjälp för att sätta bilden i sitt sammanhang.

Regn i Förort
Blackeberg, Västerort
Den första av mina riktigt populära bilder är näst intill en olyckshändelse. Jag visste inte tillräckligt mycket om fotografering för att veta vilken bra bild det här faktiskt är. Jag fick mycket beröm för bilden vilket ledde till att jag skickade in den till Metro Photo Challenge där den vann Juryns Val 2009. Priset var en Canon 500D och jag har använt Canon sedan dess.

När jag tog bilden var min fokus att regnet föll så tätt att man kunde se regndropparna i bilden.

Kritiska Sekunder
Bromma Flygplats, Västerort

Under en kort period jobbade jag som ”praktikant” på Bromma Golf som låg precis intill Bromma Flygplats. Min kunskap om området gjorde att jag hittade en liten skogsklädd kulle där man fick utmärkt utsikt över landningsbanan. I efterhand har jag fått veta att skyddsvakterna tydligen ogillar att man står där och det är en öppen fråga om platsen nu för tiden skyddas av fotoförbud men då den togs var så inte fallet.

Körsbärsselfie
Kungsträdgården, Stockholm

Ett klassiskt vårtecken i Stockholm är när alla fotografer samlas i Kungsträdgården för att ta bilder på de blommande körsbärsträden i Kungsträdgården. Jag hamnade där lite av en olyckshändelse – egentligen skulle jag fotografera ute vid Isbladskärret tidigt en morgon men behövde vänta in rätt buss. Jag hoppade av och hamnade i samspråk med flera fotografer och bilderna vid kärret blev inte som jag tänkt. På vägen tillbaka hoppade jag av igen och bestämde mig raskt för att mitt motiv skulle bli de andra fotograferna på plats. Det ledde till flera kontakter med trevliga fotografer och en hel del intressanta porträtt.

Fiske(o)lycka
Väddo Kanal, Roslagen

Två gånger har jag anlitats som kunnig gällande sälar för att följa med ut privatpersoner i deras båtar och båda gångerna har de personerna jag följt med ut inte sett en enda säl. Gemensamt för båda resorna är dock att mina bilder på fåglar har blivit mycket bra. Under den här turen lyckades jag fånga en Gråtrut med en något för stor Aborre vilket är en av de mer dramatiska bilderna jag lyckats fånga på fåglar. Ett helt godkänt resultat från en trevlig dag!

Angöringsplats Skeppsholmen
Skeppsholmen, Stockholm

Jag ser alltid till att vara tidigt på plats på olika evenemang, speciellt när Försvarsmakten är involverad. Under Marinens Dag 2011 så hade Stridsbåtarna från Amfibiebataljon inte anlänt så jag tog färjan till Skeppsholmen i hopp att fånga dem under gång. Det visade sig att de i väntan på kajplats vid Galärparken parkerade vid Skeppsholmen och jag fick en parkettplats för att ta bra bilder. Ibland behöver man inte planering, bara lite tur.

Soluppgång över Malmö Central
Malmö Centralstation, Skåne

Utan att gå in på detaljer så slutade min resa till Malmö 2022 inte alls speciellt bra och jag var tvungen att åka hem i förtid. Dessvärre är det rätt knepigt att försöka boka en hemresa samma dag en söndag och att hitta en biljett var rätt svårt. Jag fick således åka hem till Stockholm via Göteborg vilket i sin tur ledde till behovet att åka mycket tidigt. Runt sextiden stod jag och väntade på tåget och min enda källa till frukost var ett Expresso House som hade utmärkta Scones. Den här bilden gav mig dock en annan syn på dagen och själva hemresan blev faktiskt rätt trevlig och skryträtt att säga att man passerat rikets tre största städer på samma dag.

Sillvia
Djurö, Värmdö

Jag älskar Sälar. Får jag välja djur att fotografera väljer jag alltid Sälar. Så enkelt är det. Gillar man ett specifikt djur så pass mycket ser man till att skaffa kontakter. Dessa kontakter ledde mig till Skansens Djurchef som rehabiliterade en Sälkut i sitt hem och det blev lite underhållande bilder på en Gråsälskut som var hemmahörande i ett badkar. Kontrasten mellan det vardagliga och det vilda är något jag alltid gillat med den här bilden. Sälen som döptes till Sillvia kom att flytta tillbaka ut i Östersjön efter avslutad rehabilitering.

Bro på Båt
Käppala, Lidingö

Så här i efterhand känns Pandemiåren jäkligt underliga. Detta gäller inte minst när samhället började uppmuntra arbete hemifrån innan gemene man hade insett allvaret i pandemin vilket i princip definierar våren 2020. Så när en stor gigantisk guldbro skulle fraktas på ett av världens största fartyg gick allmänheten i princip Man ur Huse för att stirra på den. Jag själv var arbetslös då och bodde vid Lidingö så jag tänkte att det skadar inte att gå ner och ta lite bilder. Jag var förvånad över den stora mängd människor som också var intresserade.

Delfinfamilj
Kanarieöarna, Atlantiska Oceanen

För mig symboliserar den här bilden en läxa. En läxa att ibland gör man allt rätt men tänker man inte på grunderna blir bilden ändå dålig. Jag hade lärt mig läxan att ha ett lite lättare objektiv – ett Canon EF 70-200 4L IS USM. Jag hade bokat en andra delfinsafari ombord på en mindre båt redan innan jag åkte på den första då jag insåg att det kanske inte skulle bli några delfiner under den första. Jag hade bra komposition och ännu bättre tillfällen att ta bilder då vi bara hade en annan båt som sällskap – och delfinerna samlades kring vår båt. Jag slog över på automatläge – det fanns gott om ljus och glömde därmed bort att jag behövde ha mer av motivet i fokus och vi befann oss ute på öppet vatten.

Jag hade kunnat blända upp och jag borde ha gjort det. Istället för f4 borde jag legat runt f8 eller f9 och jag hade ändå fått mycket snabb slutartid men mycket mer av motivet i fokus.

De dödas mässa
Seglora Kyrka, Skansen

Jag saknar Folktro och Magiveckorna på Skansen. Inte de som ägde rum på dagarna utan det kvällsöppet man hade med rundvandringar i höstmörkret. De var stämningsfulla och mysiga och med många tillfällen att ta kusliga bilder. Ovanstående bild gestaltar inte de spöken man kanske kan vänta sig i en så gammal byggnad utan snarare är bilden tagen med lång slutartid med människor som stått på en plats i några sekunder. Fototekniken skapade precis det foto jag ville ha och skapar ett näst intill odödligt och väldigt kusligt foto som skapades helt utan att lägga till eller ta bort något i redigeringsprogram.

Hundbad i City
Stadshuset, Kungsholmen

Inte alla fotouppdrag är lyckade. En arbetsgivare ville ha bilder på sin byggnad – en offentlig toalett – med Västerbron i Bakgrunden. Det visade sig omöjligt; alla båtarna var i vägen och även om andra bilder blev bra har jag aldrig fått den bild som de ville ha. Det skulle krävt fullformat, vidvinkelobjektiv samt att man helt flyttade på en rad med båtar vid kajen. Efter att ha skickat svar via mobilen om att bilden inte kunde tas passerade jag stadshuset där då Alaskan Mamelutes lekte på gräsmattan. De väntade på en taxi till Finlandsfärjan och precis då samtalet gick iväg valde Hundarna att dyka ner i vattnet. Nöjda över att fått lite svalka denna tidiga och ovanligt varma höstmorgon fångades de på bild när de hoppade upp för trapporna.

Åskväder över Vänern
Bråte, Värmland

Ute på min mors landställe överraskades vi av ett snabbt och rörligt åskväder som först kunde ses vid horisonten. Tio minuter efter att bilden tagits kom ovädret in över huset och tjugo minuter efter det var himlen nästan klar igen. Det var inte svårt att ta bilder på blixtarna vid Horisonten men dessvärre kunde jag inte ta några bilder med lång exponering; det var bilden till trots för ljust för det. Jag önskar jag hade kunnat sätta min GoPro på en Timelapse!

Vargungar på Skansen
Skansen, Djurgården

Det är inte alla som kan säga att de haft sitt drömjobb. Jag hade det i sex månader och det var en helande upplevelse som lade grunden till att jag haft mitt nuvarande jobb i nästan tre år. Jag fick mycket ansvar och kände att jag bidrog till att marknadsföra Skansen samt fick se väldigt mycket av Skansen bakom kulisserna vilket jag nyttjade fullt ut. En sak som jag tidigt upptäckte var att årets vargungar brukade flytta sig efter öppningstid men om morgonen var de rätt lätta att se. En morgon blev det jackpott då jag kunde fotografera alla tre när de låg på en klippa mycket närmare kanten på hägnet än var de annars brukar ligga. Att alla tre tittar mot mig beror på att de reagerar på kamerans klickande och det varade i högst någon sekund.

Clarie Aho
Helsingfors, Finland

När jag var liten var hon tanten med de tre hundarna; i vuxen ålder fick jag veta att vi hade annat gemensamt nämligen vårt intresse för fotografering. Hon var en av Finlands första riktigt stora kvinnliga fotografer och när intresset för henne ökade i början av 10-talet så fick jag äran att närvara på två av hennes vernissage. Tekniskt är den en katastrof där färgerna kunde varit bättre, slutartiden snabbare och bilden är på gränsen till att ha för mycket men just den här bilden av henne uppskattade hon själv och är den bild som fortfarande används i samband med hennes utställningar.

Räven på Skansen
Skansen, Djurgården

Att det finns rävar på Skansen är kanske inte så förvånande, dock mer förvånande en sommarkväll uppe vid samevistet då två rävar hoppade fram ur det höga gräset och fångade en vidkindad gås mitt framför en fransk familj som satt och åt Picknik. Det var först senare när jag pratade med personalen som jag fick höra att rävparet brukade smyga in emellanåt och att de inte var de enda djuren som gjorde det.

Uggla på Adelsö
Adelsö, Mälaren

Under en period i mitt liv höll jag rätt noga koll på Artportalen i hopp om att få reda på när det fanns intressanta arter i närheten men jag åkte sällan på de saker som dök upp; oftast för att rapporterna var otydliga eller för långt därifrån. När rapport om Lappuggla kom in på Adelsö visste jag redan att det var en lång väg trots att jag bodde förhållandevis nära i Bromma. Resan ut tog lång tid och första försöket hittade jag den inte.

Jag gick runt ett tag och prövade igen nästa dag när jag insett att rapporterna alltid var vid vissa tider; den här gången på eftermiddagen. Jag var inte ensam; det stod en lång rad fågelskådare där men jag hade tur med att Ugglan valde att flyga mot kameran vilket ledde till en bild jag inte har något som helst att klaga över.

Regnbåge över Riddarfjärden
Västerbron, Stockholm

Vi var ute vid Blockhusudden. Hon var en gäst i staden och ville se Västerbron ”som Thåström sjunger om”. Vi kom dit en kväll som visar varför man sjunger om bron. Det var kallt och varmt samtidigt, det var spännande och det var Stockholm från dess bästa sida – genom Mälarens kärlek till havet en blandning av sött och salt.

Nyfiket Rådjur
Waldemarsudde, Djurgården

Jag hade packat en väska med min kamera i händelse att jag skulle komma ifrån jobbet lagom till att USS Kearsarge skulle löpa in i Stockholms hamn. Jag hade inte behövt stressa; det tog tre timmar innan fartyget dök upp. Under tiden lyssnade jag på poddar, följde fartyget på Marinetraffic och insåg efter ett tag att jag var iakttagen. Det blev ett mycket spontant porträtt och riktigt bra bilder som bli så pass mycket bättre för att de var oväntade.

Mätt Gråsäl
Mor Annas Brygga, Lidingö

Ett samtal från Viltvårdsgruppen på Lidingö nådde mig under pingsten där de hade fått höra från någon i min skytteklubb att jag visste något om Sälar. De hade försökt ringa Skansen men inte fått något svar. Så jag plockades upp och fick skjuts ut till Mor Annas Brygga där oroade medborgare hade rapporterat in en skadad säl. Den var inte skadad eller död; bara lite trött efter att ha ätit sig mätt på de sillstim som tydligen fanns i området. Efter att den var tillbaka i vattnet var det en pigg krabat som bjöd på bra bilder och var nyfiken på mycket runt omkring.

Jävla Fiskmås!
Farsta Strand, Söderort

Att bo i lägenheter med platta tak kommer med ett problem när man bor i en stad där det finns gråtrutar och fiskmåsar. Problemet är att de gärna häckar på sådana platser vilket leder till att man får ducka för flera skvadroner av störtbombplan som gärna fäller avföring mot hot för att skrämma bort dem. Allt detta hade jag glömt bort när jag stod ute på balkongen en sommarkväll för att ta lite testbilder tills en fiskmås avföring träffade fönstret bara någon meter från där jag stod. Jag skrattade till lite och fick en bild lagom till nästa angrepp som inte innebar någon ytterligare fysisk attack utan bara skrämseltaktik.

Felsteg
Skansen, Djurgården

Man brukar säga att katter är graciösa djur och visst, det stämmer i nio fall av tio men alla kattägare har minnen eller ännu oftare video på när deras katter råkar ta ett snedsteg. Detta gäller tydligen oavsett hur stor katten är. En höstmorgon på Skansen skulle Lodjurshonan Klo ta en promenad över vattnet och lyckades med bedriften att halka i vattnet. Ett ögonblick jag inte kommer glömma mest för att det var svårt att hålla sig för skratt över ansiktsuttrycket.

USS Kearsarge
Waldemarsudde, Djurgården

Det var med ett inte obetydligt lager av ironi som jag svor lite över att jag precis flyttat. Hade jag inte gjort det hade jag stått någon kilometer från min lägenhet och tagit foton på fartyget. Istället rusade jag till Waldemarsudden för att försöka fånga fartyget när det var på väg in. Slöseri med tid; jag kom dit flera timmar innan fartyget. När jag äntligen såg att fartyget var på väg in och masterna syntes ovanför träden var det värt kylan, väntan och det grådaskiga vädret. Även om bilderna inte blev så bra är det fortfarande ett bra minne.

Havsörnsrike
Nämndöfjärden, Dalarö

Två gånger har jag anlitats som Sälguide och första gången hamnade vi på ett skär som skulle innehålla massor av Säl under den tiden på året. Det gjorde det inte. Vad som dock fanns där var fler Havsörnar än vad någon av oss sett under tiden. I den mån det går att titta sig mätt på havsörn så var det vad vi gjorde. Under dagen såg vi inte mindre än tolv olika havsörnar både runt skäret och flygandes på avstånd. En imponerande samling bilder där ovanstående är min favorit. Under hela resan sågs enbart en enda Säl och det var av mig. Den hade jag lika gärna kunnat se från Dalarö Hamn.

Kommentera