Öppet brev till Staffan Teste, Bildombudsmannen

God Dag, Herr Jur. Kand Staffan Teste aka Bildsombudsmannen. 

Mitt namn är Herr Fotograf Redaktör Jonathan Rieder Lundkvist aka Piratsäl.

Jag vill först nämna att jag bestrider din felaktiga faktura.

Sådär. Nu har vi formalia ur vägen. Tillåt mig vara lite mer informell. Jag överlämnar med glädje det formella språket åt jurister och advokater, för jag är inte lika rigid i mitt sätt att göra saker på. Jag ska väl först ta och bevisa mitt påstående om att fakturan är felaktig. Detta är en mycket enkel sak.

Det hela gäller ”Tammys Flaggbild”, (Artikel hos BLF) som används på twitterkontot @svpol. Jag, Tomas Kronvall och bloggaren Magnihasa driver en sida, med exakt samma namn, Svpol.se. Så här långt kan jag förstå misstaget som ägt rum. Googlar man på svpol kommer först sidan upp, sedan twitterkontot. Det twitterkonto som används av sidan heter Swpol (Svpol var upptaget, som ni förstår av ovanstående).

Än så länge kan man förstå misstaget som har ägt rum tills man tittar närmare på Twittersidan Svpol. Där fanns tidigare en länk som inte går till svpol.se utan till en helt annan sida. Tittar man i samma utrymme på Swpol så finns där den korrekta länken till den korrekta sidan, nämligen den jag, Tomas och Magnihasa driver. För er som inte redan vid första stycket begrep misstaget önskar jag förklara i en mening vad misstaget är. Jag krävs på 9000 kr för någonting som varken jag eller någon jag ens känner har gjort, för att en Jurist som specialiserar sig på sådant här inte gör sin förbannade research. Jag ska vara rättfram. Jag vet inte om Bildombudsmannen agerar på det underlag han får, eller om han dessutom gör research åt Fotograf Tammy Bergström. Faktum kvarstår att han fick mitt namn från Svpols hemsida, men att han/hon i ”bevismaterialet” tydligen inte noterar att där finns en helt annan länk till en helt annan sida.

Bilden som används till Swpol är för övrigt en av mina egna. Den togs en stormig dag uppe på Fåfängan i Stockholm. Det gör mig i alla fall detsamma. Jag tycker inte om att folk skickar fakturor till mig utan föregående dialog eller beställd tjänst. En dialog hade besparat miljön en stor lunta papper (E-mail finnes nu för tiden), och besparat mig tid jag hellre skulle lagt på att modifiera datorspel än att svara på detta.

Tillåt mig nu komma med mina egna krav. Fakturan skall rivas (Jag tar med glädje hand om min egen kopia och lämnar till pappersåtervinning). Du ska ringa upp mig (mitt telefonnummer har du redan, även en metod förutom lunta-med-papper du kunde ha använt) och personligen be om ursäkt. Jag gillar inte att hitta sådana här saker mitt uppe i familjemiddagar.

Önskar du besvara detta via E-post går detta bra, eventuella svar kommer att publiceras som tillägg i den här posten. Hoppas du har en bra dag.

Underskrivet
Jonathan Rieder Lundkvist

 Ps: För er som läser detta och behöver bilder till icke-kommersiella projekt såsom personliga bloggar och dyl så kan ni alltid titta igenom mina fotoalbum – länkar ovan. Vad som gäller för dessa kan ni läsa till höger om detta inlägg, men lång historia kort är; tar inte ni betalt gör inte jag heller det så länge ni skriver mitt namn till bilden.

TL;DR Version: Jag krävs på 8900 kr för någonting som varken jag eller någon jag ens känner har gjort, för att en Jurist som specialiserar sig på sådant här inte gör sin förbannade research.

UPPDATERING; SVAR FRÅN STAFFAN TESTE:

God Dag Herr Fotograf Redaktör Jonathan Rieder Lundkvist

Tack för ditt email och bestridande.
Om du inte har något att göra med twitterkontot @svpol skall du givetvis inte inte heller betala för det upphovsrättsbrott som begås på detta twitterkonto.
Det skall naturligtvis den göra som är ansvarig för twitterkontot.
Riv fakturan och jag ber om ursäkt för att fakturan tycks ha nått fel ansvarig. Som du själv skriver var det lite svårt att förstå att det fanns två olika twitterkontot med till synes samma namn.
Samtidigt är det roligt att höra att du enbart lägger upp bilder på Internet som du har upphovsrätt till,
vilket inte alltid är regel i dessa dagar.
Fortsatt lycka till med det och laglig verksamhet!

Hälsningar

Staffan Teste
Bildombudsmannen AB

46 kommentarer

 1. Den där Bildombudsmannen verkar ju vara som någon annan maffia! Hoppas någon slår undan benen för deras oseriösa verksamhet snarast!

 2. Det är ju gott att herr Tessle har juridikexamen, MEN att vara Internet- och IT-analfabet när man valt denna inriktingen är bara skrattretande.

 3. Suck….. man blir lätt nedstämd av sånt här. Minimal skillnad på hur upphovsrättsinnehavare, eller ombud för dom,agerar. Skall bli intressant att se om du får en ursäkt!

 4. Bildombudsmannen nämner flaggbilden det handlar om på sin hemsida. Han hävdar att den blivit stulen upp till 300 gånger.Hade han gjort sin research ordentligt skulle han istället hävda att bilden använts olovligen upp till 300 gånger, och inte blivit stulen. Men men… research kanske inte är hans starka sida.

 5. bildombudsmannen staffan teste verkar enbart fakturera vilt överallt. Borde inte hans uppdrag vara att först kolla om bilden kan tas bort, sedan om inga åtgärder vidtas så får han gå vidare med det.. Jag menar, att fakturera någon privatperson på pengar känns väldigt oseriöst och jag tycker med det är utpressning!

 6. Detta, och att han går med på att tysta kritiker (genusfotografen) får honom att framstå väldigt illa. I och med namnet ”bildombudsmannen” framstår han som lite mer seriös än han egentligen är. Han vinner nog många fall på grund av ren rädsla för namnet, som inte borde vara lagligt. Jag trodde själv det handlade om ett statligt ombud tills jag läste genusfotografens inlägg om hur han censurerades. Det är ren vilseledning och det känns som det inte borde vara okej!

 7. ”var det lite svårt att förstå att det fanns två olika twitterkontot”Hur kan det vara svårt att förstå att det var två olika konton? V och W är två skilda bokstäver…Däremot kan jag förstå att någon i första anblick inte SÅG skillnaden.Men bildombudsmannen har svårt att FÖRSTÅ… har du problem med det kognitiva herr ombudsman?

 8. Det finns en anledning att inkassoverksamhet har en massa specialregler, och det är att minska möjligheten till juridisk utpressning.Vad Bildombudsmannen ägnar sig åt borde tamejtusan vara kriminellt. Det är att jämföras med de som i fakturorna skriver att de är bästisar med Hell's Angels. Såhär i efterhand borde bloggägaren startat en skadeståndsprocess mot ”Bildombudsmannen”. Om så bara på 1 kr, för att statuera exempel för framtiden.

 9. Om någon kan juridiken ikring sånt här, så är ja privatperson och står inför ovanstående dilemma. Inga varningar eller uppmaningar. Bara en faktura, som hävdar att en obetydlig liten blogg är kommersiell. Någon?

 10. Tack. Har läst nu och det är frågan om ni inte har att göra med ett ganska allvarligt upphovsrättsbrott att göra. Att hävda att man har man har rättigheterna till en bild (profilbilden här https://twitter.com/Swpol) när man inte har det troligtvis ett brott mot §1 i upphovsrättslagen (https://lagen.nu/1960:729). Här kan man faktiskt prata om att försöka stjäla ett verk. Dock finns det ett stavfel i brevet (Svpol istället Swpol) men efter som brevet är ställt till er borde det vara uppenbart att det är profilbilden för Swpol och inte Svpol som avses.Så om ni har råd att ge ett välbetalt jobb till polisen som utreder fallet (efter att hen har avslutat utredningen. obs viktigt) och är bästis men en domare kan ni nog få några millioner i skadestånd.Kan också tippsa om att det fin en person som specialiserat sig på just bilder. Staffan Teste aka Bildsombudsmannen. Kontakta honom så kanske han kan hjälpa er vidare.

 11. @Digitalmannen Om man vill ha tips om hjälp när man själv råkat ut för sånt här kanske inte Bildombudsmannen är det självklara valet, det är ju han som orsakar problemen – till fel personer dessutom?

 12. Bservera att Staffan Teste utger sig för att vare ”Bildombudsmannen” och man får då en föreställning att han skulle vara bildombudsman, men tag en titt på svaret från Staffan Teste, det är undertecknat med ”Bildombudsmannen AB”.AB står för aktiebolag och som sådant representerar de inte bildägarnas intresse utan aktieägarnas vinstintresse.Med andra ord sker dessa stämmningar utifrån en affärside som går ut gå att få folk att tro att VDn för företaget är en person som representerar alla bilder i Sverige, vilket givetvis är lika dumdristigt som att tro att det skulle finnas en spikombudsman.Sedan verkar det som att vissa har en affärsverksamhet att göra sina bilder synliga på Internet för att sedan leta upp sidor som använder bilden och stämma dem och man gör detta med bilder som normalt sätt aldrig skulle gå att säljas för detta pris.

 13. Jag vill inte vara sån, men att riva en faktura är väl inte helt ok. Bildförhudsmannen måste väl skicka en kreidtering?Kan människan inte driva bolag?

 14. Bra sätt för att se till så att ens bild verkligen blir fuckad rejält, hoppas att verkligen lite nättroll sätter igång o sprida bilden på riktigt till folk som verkligen säger fuckyou till upphovsrätt och ev skadeståndskrav från nån jävla bildkramare som endast är ute efter tjäna massa jävla äckliga pengar!

 15. Herr Teste är nu åter igång med att terrorisera det Svenska folket.Åter har han skickat mig en faktura efter att jag bestred och fick rätt för drygt ett år sedan.Denna gången avser ja att göra Polisanmälan för försök till bedrägeri.

 16. När Maffian Teste kräver pengar av privatpersoner fakturerar han glat 5-10-15-20 tusen för skitsaker.Men när han företräder Kennet Ekeroth SD mot de stora tidningarna krälar han i stoftet för att få till en ersättning på 3.500:-Jur kand eller inte – brännvinsadvokatens tid är inte förbi.

 17. Den där Bildombudsmannen verkar ju vara som någon annan maffia! Hoppas någon slår undan benen för deras oseriösa verksamhet snarast!

 18. Det är ju gott att herr Tessle har juridikexamen, MEN att vara Internet- och IT-analfabet när man valt denna inriktingen är bara skrattretande.

 19. Suck….. man blir lätt nedstämd av sånt här. Minimal skillnad på hur upphovsrättsinnehavare, eller ombud för dom,agerar. Skall bli intressant att se om du får en ursäkt!

 20. Bildombudsmannen nämner flaggbilden det handlar om på sin hemsida. Han hävdar att den blivit stulen upp till 300 gånger.Hade han gjort sin research ordentligt skulle han istället hävda att bilden använts olovligen upp till 300 gånger, och inte blivit stulen. Men men… research kanske inte är hans starka sida.

 21. bildombudsmannen staffan teste verkar enbart fakturera vilt överallt. Borde inte hans uppdrag vara att först kolla om bilden kan tas bort, sedan om inga åtgärder vidtas så får han gå vidare med det.. Jag menar, att fakturera någon privatperson på pengar känns väldigt oseriöst och jag tycker med det är utpressning!

 22. Detta, och att han går med på att tysta kritiker (genusfotografen) får honom att framstå väldigt illa. I och med namnet ”bildombudsmannen” framstår han som lite mer seriös än han egentligen är. Han vinner nog många fall på grund av ren rädsla för namnet, som inte borde vara lagligt. Jag trodde själv det handlade om ett statligt ombud tills jag läste genusfotografens inlägg om hur han censurerades. Det är ren vilseledning och det känns som det inte borde vara okej!

 23. ”var det lite svårt att förstå att det fanns två olika twitterkontot”Hur kan det vara svårt att förstå att det var två olika konton? V och W är två skilda bokstäver…Däremot kan jag förstå att någon i första anblick inte SÅG skillnaden.Men bildombudsmannen har svårt att FÖRSTÅ… har du problem med det kognitiva herr ombudsman?

 24. Det finns en anledning att inkassoverksamhet har en massa specialregler, och det är att minska möjligheten till juridisk utpressning.Vad Bildombudsmannen ägnar sig åt borde tamejtusan vara kriminellt. Det är att jämföras med de som i fakturorna skriver att de är bästisar med Hell's Angels. Såhär i efterhand borde bloggägaren startat en skadeståndsprocess mot ”Bildombudsmannen”. Om så bara på 1 kr, för att statuera exempel för framtiden.

 25. Om någon kan juridiken ikring sånt här, så är ja privatperson och står inför ovanstående dilemma. Inga varningar eller uppmaningar. Bara en faktura, som hävdar att en obetydlig liten blogg är kommersiell. Någon?

 26. Tack. Har läst nu och det är frågan om ni inte har att göra med ett ganska allvarligt upphovsrättsbrott att göra. Att hävda att man har man har rättigheterna till en bild (profilbilden här https://twitter.com/Swpol) när man inte har det troligtvis ett brott mot §1 i upphovsrättslagen (https://lagen.nu/1960:729). Här kan man faktiskt prata om att försöka stjäla ett verk. Dock finns det ett stavfel i brevet (Svpol istället Swpol) men efter som brevet är ställt till er borde det vara uppenbart att det är profilbilden för Swpol och inte Svpol som avses.Så om ni har råd att ge ett välbetalt jobb till polisen som utreder fallet (efter att hen har avslutat utredningen. obs viktigt) och är bästis men en domare kan ni nog få några millioner i skadestånd.Kan också tippsa om att det fin en person som specialiserat sig på just bilder. Staffan Teste aka Bildsombudsmannen. Kontakta honom så kanske han kan hjälpa er vidare.

 27. @Digitalmannen Om man vill ha tips om hjälp när man själv råkat ut för sånt här kanske inte Bildombudsmannen är det självklara valet, det är ju han som orsakar problemen – till fel personer dessutom?

 28. Bservera att Staffan Teste utger sig för att vare ”Bildombudsmannen” och man får då en föreställning att han skulle vara bildombudsman, men tag en titt på svaret från Staffan Teste, det är undertecknat med ”Bildombudsmannen AB”.AB står för aktiebolag och som sådant representerar de inte bildägarnas intresse utan aktieägarnas vinstintresse.Med andra ord sker dessa stämmningar utifrån en affärside som går ut gå att få folk att tro att VDn för företaget är en person som representerar alla bilder i Sverige, vilket givetvis är lika dumdristigt som att tro att det skulle finnas en spikombudsman.Sedan verkar det som att vissa har en affärsverksamhet att göra sina bilder synliga på Internet för att sedan leta upp sidor som använder bilden och stämma dem och man gör detta med bilder som normalt sätt aldrig skulle gå att säljas för detta pris.

 29. Jag vill inte vara sån, men att riva en faktura är väl inte helt ok. Bildförhudsmannen måste väl skicka en kreidtering?Kan människan inte driva bolag?

 30. Bra sätt för att se till så att ens bild verkligen blir fuckad rejält, hoppas att verkligen lite nättroll sätter igång o sprida bilden på riktigt till folk som verkligen säger fuckyou till upphovsrätt och ev skadeståndskrav från nån jävla bildkramare som endast är ute efter tjäna massa jävla äckliga pengar!

 31. Herr Teste är nu åter igång med att terrorisera det Svenska folket.Åter har han skickat mig en faktura efter att jag bestred och fick rätt för drygt ett år sedan.Denna gången avser ja att göra Polisanmälan för försök till bedrägeri.

 32. När Maffian Teste kräver pengar av privatpersoner fakturerar han glat 5-10-15-20 tusen för skitsaker.Men när han företräder Kennet Ekeroth SD mot de stora tidningarna krälar han i stoftet för att få till en ersättning på 3.500:-Jur kand eller inte – brännvinsadvokatens tid är inte förbi.

Kommentera