Öppet Brev till Advokat Anders Elison

Till Advokat Anders Elison

Jag skriver till dig för att reda ut några av de saker som du har sagt till försvar för din klient, personen som står anklagad och är dömd i tingsrätten för att ha mördat två av sina lärare. Du har inom ramen för de plikterna uppgett att ”Det ligger helt inom en diagnos, att han helt enkelt inte kunde styra sitt handlande”, hävdat att ”Det idoga sökandet efter skoldåd och attacker på är väldigt typiskt för en autistiker” samt ursäktat din klients handlingar med orden att ”min klient, vid tillfället, var så pass sjuk att han inte kunde handlingsstyra. Han var så fixerad vid detta så han kunde helt enkelt inte, inom sin autism, hindra det som skedde”.

Detta är uttalanden som om de sagts om en annan grupp människor antagligen hade räknats som Hets mot Folkgrupp. De är avsedda att sprida den felaktiga och djupt kränkande bilden att en person med Autism inte är ansvarig för sina handlingar, allt för att försöka få din klient att undslippa det livstidsstraff som Tingsrätten har dömt honom till. Om vi bortser från det klandervärda i dina uttalanden så är det inte ett bra försvar. Om en person inte har kontroll över sig själv utan begår allvarliga våldsbrott så är det snarare ett argument till att hålla personen inlåst.

Nu är det så att premissen du utgår ifrån inte stämmer. Personer med autism är knappast mer – eller för den delen mindre – våldsbenägna än några andra i samhället. Det är en mycket bred diagnos som varierar kraftigt från person till person. Ändå sprids myten så fort personer med Autism hamnar inför rätta, nu senast av dig själv i din tro att en så kallad expert ska avgöra fallet till din fördel. Personen kan dock knappast sägas vara en expert utan enbart ännu en i raden människor som verkar tycka att autister är några man pratar om, inte med.

Dina egna återgivanden av vad han sagt stödjer detta. ”Han har den uppfattningen att min klient är såpass sjuk i sin autism att han inte kunde handlingsreglera, han kunde inte blockera bort de här tankarna att han skulle begå de här morden helt enkelt”. En expert hade vetat om att Autism inte är en sjukdom, det är ett funktionshinder. En diagnos kan aldrig ensam vara förklaringen till ett sådant här beteende; det kräver helt enkelt andra faktorer; samma faktorer som kan driva personer utan Autism att begå samma typer av brott.

Kort sagt, du har spridit samma hänsynslösa fördomar som vi hört gång på gång; uttalade av personer som inte pratar med autister och spridda av de som inte förstår sig på diagnosen. Det är en generalisering av ett brett spektrum som fråntar oss ansvaret för våra egna handlingar och därmed gör det enklare för personer som vill tala åt oss men aldrig med oss. Det är inte acceptabelt beteende för en vuxen människa, allraminst en som har det i samhället så uppskattade yrket som jurist. Jag tar därför en viss tröst i att Åklagare Johanna Liljeblad korrekt uttrycker fakta – att personer med autism är precis lika ansvariga för sina handlingar som alla andra.

Mvh
Jonathan Lundkvist

Se även Autism Sveriges Pressmeddelande om dina uttalanden.

En kommentar

Kommentera