Filmstadens dåliga fingertoppskänsla

Av alla saker jag trodde jag skulle skriva idag så måste jag ändå någonstans tänka mig att jag inte skulle behöva blogga om något så trivialt som Filmstadens fullständiga avsky för svensk biotradition och låginkomsttagare. Jag visste heller inte att jag brydde mig så mycket om just det här ämnet men jag tror det har och göra med att jag alltid tagit det för givet. Självklart ska man kunna ta med sitt eget godis på en biograf; man betalar för biljetten till filmen och inte för nöjet att ta del av ett på tok för dyrt och dåligt utbud av godis där popcorn per kilo är en av de dyraste varorna du som svensk konsument kan köpa och då får du den dessutom ljummen och utan smält smör. Vi har dessutom inte börjat tala om det faktum att de sällan har det godis jag gillar eller att de envisas med att sälja läsk på samma sätt som snabbmatsställen för att det blir billigare om de blandar själv snarare än säljer 50 centilitersflaskor vilket är enklare att hantera.

Men visst. Vi ska inte snacka om det. Vi ska istället snacka om de uppenbara problem som den här policyn kommer att leda till för att såga Filmstadens utbud av snacks och godis kommer alla andra göra och jag vill gärna försöka vara lite originell.

Till att börja med vill jag ägna en tanke på det mycket försämrade arbetsklimat som från och med nu kommer råda på Filmstaden. Filmstadens ledning har precis sagt åt sina anställda att ta onödiga diskussioner med familjefäder, Karens, ensamstående mammor som äntligen haft råd att ta med sina barn på en biofilm, grupper av ungdomar som absolut inte vill backa inför polarna och alla andra som av kostnadsskäl, smaksak eller ren princip valt att handla godis, dricka eller snacks på en annan plats. Jag själv tillhör gruppen vars föredragna biogodis sällan eller aldrig finns på Filmstaden så det här skrivs i visst egenintresse.

Det kommer inte vara möjligt för Filmstaden att ha kroppsvisiteringar, personalen kommer vara mycket rädda för att anklaga någon felaktigt och låt oss mot all förmodan säga att de en gång per dag hittar någon som tagit med sig en godispåse. Ska de tvinga personen att slänga den? Förbjuda personen att öppna den och därmed punktbevaka dem under filmen? Ska de avvisa personen? Och vad händer då om personen vägrar bli avvisad, filmen måste pausas och polis tillkallas? Filmstaden kommer då antagligen få krav från ersättning för de vars filmvisning blivit störd eller avbruten vilket kommer kosta dem mer än vad en påse godis gör.

Ska vi sedan ta upp att kostnaden för biofilmer stadigt ökat? Att gå en grupp på bio kostar pengar och att köpa godis utanför biografen är oftast mycket billigare. Det är ett sätt att skära ner kostnaderna. När jag var ung hade godisaffären vid Hötorgets tunnelbana till och med en budgethylla för lösgodis till skillnad från 10 kilo hektot godiset som min familj aldrig hade råd med. Det kommer dessutom påverka de affärer vars affärsidé handlar om att erbjuda ett stort utbud godis för just biofilmer och som oftast kan erbjuda godis som räcker länge eller är av ovanligare sorter och som drabbats lika hårt av pandemin som Filmstadens biografer.

Den ekonomiska situationen för många barnfamiljer har inte blivit bättre och det är framför allt dem som kommer drabbas mycket hårt av det här beslutet. Den som då säger ”se film hemma” istället verkar leva kvar i hyrfilmens värld; att ha flera streamingtjänster är något de flesta låginkomstfamiljer inte har och fildelning är olagligt vilket gör att uppmuntra till det är något jag kanske inte borde rekommendera.

Faktum är att Filmstaden har inget alls att vinna på det här beslutet. De som inte har råd att köpa sitt godis där kommer inte börja ha råd, de som tycker är beslutet är fel kommer strunta i att göra det eller ta med med eget godis i alla fall, deras fackförbund kommer reagera när beslutet påverkar arbetsmiljön och deras försenade aprilskämt har gjort att de flestas antagligen positiva eller neutrala åsikt om filmstaden precis har blivit skarpt negativt vilket visar sig i deras kommentarsfält i deras sociala medier. Jag vet inte riktigt vad Filmstaden förväntade sig men det verkar inte riktigt ha gått som de tänkt sig.

Kommentera