Ett försvarstal för Tamron 150-600 G2

Jag har på senare funderat lite över ordningen i mina fotoköp under 2022. De inleddes av att jag under sen vår ersatte mitt Canon EF 100-400 som efter ett årtiondes trogen tjänst slutligen gått sönder. Det var egentligen inte kritiskt att ersätta just specifikt då men Rajala Pro Shop sålde Tamrons 150-600 G2 för 2/3 av det pris som det i skrivande stund listas för. Det var ett bra pris för vad som visade sig vara ett riktigt bra objektiv. Jag hade egentligen bara ett problem med det; det var på snabba motiv med EOS RP. Det var först efter jag skaffade R6:an som jag insåg att detta var ett problem hos kamerahuset, inte hos objektivet – jag skaffade inte R6:an i tron att det problemet skulle lösas men så blev det.

När telezoom diskuteras så ser man väldigt ofta många som vill välja bort det här objektivet. Canon RF 100-400 f/5.6-8 med 1.4x Extender nämns frekvent som ett bättre objektiv för de som inte vill eller kan köpa Canon RF 100-500. Anledningen anges ofta vara objektivets autofokus och det argumentet kan jag förstå; jag återinförde 70-200 i min kameraväska specifikt för att min dåvarande kamera inte kunde fokusera ordentligt. En annan nackdel med objektivet är tyngden och även det är rättvist; jag är lång och stark men kan inte kräva att andra ska kunna släpa omkring på det här objektivet under längre tid.

Rådjur vid Blockhusudden; Canon EOS RP + Tamron 150-600/5-6.3 SP Di VC USD G2

Jag tycker det här är lite tråkigt för inte bara leder Tamron när det kommer till brännvidd utan även en förvånansvärt låg bländare på 6.3 vid 600mm. Jag kan köpa att Canon i sitt budgetobjektiv för RF serien väljer att offra på bländaren för att få ner priset och vikten men jag tänker inte säga att det gör det till det föredragna valet. Samtidigt hindrar Canon RF 100-500 höga prislapp det från att vara det objektivt bästa objektivet; Tamrongluggen kostar hälften av vad man får punga ut för det dyrare objektivet. De två sakerna som jag tycker Canonobjektiven vinner på är närgräns – att ha en närgräns på mindre än en meter för en telezoom gör det oerhört användbart – och autofokus på RF Husen. För många är det viktigt.

Berg och Dalbana på Gröna Lund; Canon EOS RP + Tamron 150-600/5-6.3 SP Di VC USD G2

Det är nu jag också bör förtydliga – jag har inte prövat Canon RF 100-400/5.6-8 IS USM eller Canon RF 100-500/4.5-7.1 IS USM. Den senare ligger på listan att någon gång i framtiden antagligen ersätta Tamrongluggen men jag förväntar mig ärligt talat att Canon har släppt en senare version av den innan så sker – delvis på grund av priset men också för att Tamronobjektivet är mindre än ett år gammalt. Canon 100-400 tror jag helhjärtat att jag hade köpt om jag köpt R6:an innan jag köpt Tamrongluggen och då hade jag antagligen köpt det objektivet samtidigt som kameran. Jag hade nog haft svårt att motivera ett köp av ett dyrare objektiv när ett billigare – och bättre än det gamla – fanns tillgängligt.

Fjällräv på Skansen; Canon EOS RP + Tamron 150-600/5-6.3 SP Di VC USD G2

Vi är fyra paragrafer in och allt ni läst hittills är att jag tror att jag inte skulle ha valt Tamronobjektivet om det inte råkade vara på rea samtidigt som mitt tidigare objektiv gick sönder. Jag väljer att ta med den saken då jag ägnar mig åt att skriva reflektioner om mitt fotograferande snarare än recensioner men jag tror ändå att jag hamnade med rätt objektiv i slutändan; oavsett hur mycket jag svär över tyngden då jag släpar runt på det.

Jag är nöjd med min Tamronglugg. Färgåtergivningen är fantastisk, bländartalet ger den flexibilitet och med ett kamerahus med bra autofokus återfinns inte det som folk klagar mest på. Framför allt så finns det bara ett enda specifikt tillfälle då jag kan säga att den svikit mig på och det var för att jag själv inte insåg förutsättningarna under fotograferingen; en smockfull turistbåt där motivet var närmare än väntat och autofokusen inte ville lira med snabbt simmande delfiner. Det skyller jag dessutom mer på kamerahuset; jag tror inte jag skulle haft samma problem med R6:an i samma sits vilket är en av anledningarna att jag önskar jag skaffat kameran först.

Kattuggla i Skanstull; Fjällräv på Skansen; Canon EOS RP + Tamron 150-600/5-6.3 SP Di VC USD G2

Vad jag vänder mig mot är att många fotografer som ska ge andra råd tänker att vad som fungerar för dem nödvändigtvis är det som fungerar för alla andra. Olika förutsättningar, olika budget eller olika mål med fotograferandet är viktigt att ta hänsyn till för att rätt rekommendation skall ges. Ja, det är möjligt att på just din kamera så är autofokus ett problem men det kan lika gärna inte vara det. Det är möjligt att det dyrare objektivet är något fotografen aldrig kommer kunna ha råd med. Det är möjligt att telezoom är något som de använder bara någon gång per månad.

För mig har Tamronobjektivet varit precis det jag vill att det ska vara. Det har räckvidd, det har acceptabel autofokus, det må vara tungt att släpa runt på men jag är nöjd med nästan alla delar av det. Jag skulle inte bli förvånad om jag har kvar det lika länge som dess föregångare.

En kommentar

Kommentera